آشنایی با کیست تخمدان یا سندرم تخمدان پلی کیستیک در بانوان
بیماری کیست تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک یکی از متداول ترین اختلالات غدد درون ریز در بانوان بالغ می باشد که سبب عدم تخمک گذاری یا تخمک گذاری کم در بانوان نابارور می باشد که از عوارض شایع آن میتوان به ناباروری ، خونریزی رحمی ، سرطان آندومترو ... اشاره کرد .
در سالیان اخیر به علت تغییر سبک زندگی ، افزایش استرس ، کم تحرکی و چاقی و عادات بد غذایی شیوع سندروم تخمدان پلی کیستیک افزایش داشته است .
متاسفانه در علم پزشکی کنونی درمان قطعی برای بیماری کیست تخمدان وجود ندارد و تنها به درمان و کاهش علائم پرداخته میشود . از این رو روش های درمانی طب سنتی در درمان تخمدان پلی کیستیک با زالودرمانی اهمیت بیشتری پیدا کرده است
علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک
1-تغییرات سیکل قاعدگی یا قطع آن که اصلی ترین علامت این بیماری است
2-بزرگ شدن اندازه تخمدان ها
3-بزرگ و سفت و سخت شدن قوام آن ها
4-احساس سنگینی و پری در ناحیه تخمدان ها
راه های تشخیص تخمدان پلی کیستیک
۱: عدم تخمک گذاری که طی مشاهدات شخصی و ثبت سیکل های قاعدگی مشخص میشود
۲: هیپرآندروژمی یا افزایش میزان هورمون های مردانه در گردش خون که در آزمایش خون مشخص میشود
۳: تعداد فولیکول ها در تخمدان: وجود تعداد ۱۲ عدد فولیکول یا بیشتر در هر تخمدان با اندازه ۲ تا ۹ میلی متر و یا فولیکول با حجم بیشتر از ۱۰ سی سی که در سونوگرافی مشخص می شود.
درمان تخمدان پلی کیستیک در پزشکی رایج
متاسفانه در علم پزشکی کنونی درمان قطعی برای بیماری کیست تخمدان وجود ندارد و تنها به درمان و کاهش علائم و عوارض این بیماری نظیر اختلالات قاعدگی، القای تخمک گذاری، درمان نازایی پرداخته میشود که عمدتاً بر استفاده از داروهای هورمونی یا کاهنده قند خون تاکید دارد
در مواردی نیز برای درمان کیست تخمدان و کوچک کردن سایز تخمدان ها با جراحی کیست ها برداشته می شوند.
متاسفانه هیچیک از این روش های درمانی ، باعث بهبودی قطعی و کامل برای سندرم تخمدان پلیکیستیک محسوب نمیشود و عوارض متعددی به همراه دارند
از این رو پژوهش بر روی سایر روشهای درمانی موجود در طب سنتی نظیر درمان تخمدان پلی کیستیک با زالودرمانی که در منابع طب سنتی در زیرمجموعه درمان با اعمال یداوی آمده اهمیت بیشتری پیدا کرده است
کیست تخمدان در طب سنتی ایران (احتباس طمث)
در منابع طب سنتی به صورت مستقیم به بیماری تخمدان پلی کیستیک اشاره ای نشده است اما علائم این بیماری را میتوان در دو بخش احتباس طمث و اورام تخمدان مشاهده کرد .
احتباس طمث در طب سنتی با علائمی نظیر قطع کامل قاعدگی، کاهش مقدار خونریزی قاعدگی و یا افزایش فاصله بین دو قاعدگی همراه است
مهم ترین علت این بیماری از دیدگاه طب سنتی تغییر مزاج تخمدان ها از حالت طبیعی است که به علت تجمع مواد زاید و آسیب رسان در تخمدان ایجاد می شود و به آن سوء مزاج تخمدان گفته می شود.
شایع ترین سوء مزاجات تخمدان در احتباس طمث سوء مزاج مادی سرد و خشک و در رتبه بعدی سرد و تر است. همچنین تغییر در کیفیت و کمیت خون که ماده اصلی طمث(قاعدگی) است از علل دیگر احتباس طمث به شمار میرود. این تغییر در موارد زیادی شامل افزایش غلظت خون و مخلوط شدن آن با اخلاط غلیظ و لزج است. ورم رحم و تخمدان نیز به عنوان یکی از علل احتباس طمث بیان شده است.
زالودرمانی، درمان مکمل تخمدان پلی کیستیک
در احتباس طمث و اورام تخمدان نیاز به پاکسازی بدن به طور عموم و تخمدان ها به طور خاص وجود دارد و زالو درمانی در این بیماران ضمن تامین هدف از راههای درمانی کاربردی و آسان است، که با خارج کردن ماده زائد و انحراف طبیعت (بدن) به سمت رحم و تخمدان، برقراری قاعدگی و نیز ایجاد اثرات آنتی اکسیدان و ضد التهابی انجام میشود. زالو انداختن بر ساق ها در زمان نزدیک به وقت قاعدگی انجام می گیرد.
مکانیسم عمل زالو در بیماری کیست تخمدان
در بیمارانی با کیست تخمدان جریان خون رحمی مقاومت بالاتری نسبت به زنان سالم دارد. مواد موجود در ترشحات بزاق زالو با گشادکردن رگ های خونی، ایجاد خاصیت ضد انعقادی و از بین بردن لخته خونی موجب کاهش مقاومت عروقی، افزایش نفوذپذیری عروق و افزایش جریان خون مویرگی می شوند. زالودرمانی باعث بازگشت کارکرد طبیعی سلول های دیواره رگ های خونی می شود. کاهش مقاومت عروق رحمی از طریق زالودرمانی باعث خون رسانی بهتر رحم و برقراری سیکل های پریود در این بیماران است.
بانوان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک فاکتورهای متعددی برای افزایش غلظت خون و استعداد بروز انواع بیماری های قلبی عروقی را دارند. این عوامل موجب افزایش خطر تشکیل لخته های داخل عروقی می باشند. خاصیت ضد تجمع پلاکتی مواد موجود در بزاق زالو مانع تشکیل لخته خونی است و سقط جنین به دلیل غلظت خون را کاهش می دهد. همچنین در پیشگیری از عوارض پر اهمیت مانند اختلالات عروقی و حوادث کاردیووسکولر نیز مواد موجود در بزاق زالو بسیار موثر است.