حجامت

تاریخچه حجامت

کهن‌ترین سند معتبر موجود درباره حجامت، مربوط به 3300 سال پیش از میلاد مسیح است که نشان می‌دهد عمل حجامت در مقدونیه انجام می‌گرفته است. بعدها حجامت از مقدونیه به یونان باستان رخنه می‌کند و  حدود 2200 سال پیش از میلاد مسیح در یونان باستان، و 1500 سال پیش در هندوستان رایج میشود و در طب اعراب پیش از اسلام نیز روشی پرکاربرد برای درمان بیماری‌ها بوده است.

در طب ایرانی نیز، حجامت به‌عنوان یک روش درمانی کارآمد مورد توجه است که در آثار مختلف طبی آن دوران به‌خوبی دیده می‌شود. این توجه، با ظهور دین اسلام و ورود آن به فلات ایران قوت گرفته است، چرا که آثار درمانی این روش، مورد تأیید پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار بوده است.

 همه حکمای طب سنتی از جمله ابوعلی سینا، محمدبن زکریای رازی، سیداسماعیل گرگانی، علی‌بن عباس اهوازی، زهراوی، حکیم میسری، حکیم محمد اعظم‌خان، حکیم ارزانی، حکیم تنکابنی و… در درمان بیماری‌ها از انواع حجامت، متناسب با شرایط بیمار و نوع بیماری استفاده می‌‌کردند.

تعریف حجامت

نوعی روش خونگیری با ایجاد خلأ بر روی نقاط خاصی از پوست بدن با وسیله‌ای همچون بادکش است که برای دستیابی  به اثرات درمانی خاصی انجام می‌شود.

روش انجام حجامت

در انجام عمل حجامت باید دقت شود که خراشها فقط  پوست را در برگرفته و به ناحیه زیر جلد نرسد. همچنین خراشها باید به موازات خطوط لانگر در پوست ایجاد شوند تا ترمیم پوست بهتر صورت گرفته و اثر آن  کمتر در پوست باقی بماند.

فرق خون دادن با حجامت چیست؟

در حجامت خون کمتری گرفته میشود وبنابراین  احتمال ضعف نیز  کمتر است، اما در خون دادن خونگیری زیاد و احتمال ضعف مستمر میباشد .

در حجامت اول بادکش و بعد خونگیری انجام میشود و انجام بادکش و تیغ زدن باعث فعال شدن سیستمهایی در بدن میگردد ولی در خون دادن اینطور نیست.

در انجام حجامت آلودگی به بدن وارد نمیشود چون عمل حجامت فعال کننده و تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن است و بنابراین این سیستم ایمنی از ورود میکروبها به بدن جلوگیری میکند.

در حجامت خون سیاه و غلیظ است که خارج می‌شود، خونی که دارای اوره، چربی و ترکیبات زائد بیشتری نسبت به خون تازۀ ورید است که در زمان خون دادن خارج میگردد.

حجامت سبب تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن، سیستم هورمونی و سیستم عصبی می‌شود و از ابتلا به 150 نوع بیماری‌ها پیشگیری می‌کند.

چه افرادی نباستی عمل حجامت را انجام دهند؟

در پاسخ به این سوال که موانع انجام حجامت چیست و چه افرادی نباستی عمل حجامت را انجام دهند بایستی موارد زیر را برشمرد:

افرادیکه دچار کم خونی هستند.

کسانی که متابولیسم و سوخت و ساز بدنشان کم است و به طورکلی ضعیف هستند.

در موقع عصبانیت نباید حجامت کرد چون در این حالت رگها منقبض میشود.

در زمان قاعدگی خانمها و همچنین در زمان جنابت نبایستی حجامت انجام شود.

کسانی که به تازگی واکسن زده‌اند را نباید حجامت کرد.

انجام حجامت برای افراد با مزاج بلغمی (طبع سرد و مرطوب) مناسب نیست.

افرادی که بیماری های خاصی نظیر هموفیلی، صرع و غیره دچار هستند، نباید حجامت انجام دهند.

زنان باردار، کودکان زیر دوسال و مبتلایان به فشار خون بالا نیز نباید حجامت انجام دهند.

مضرات حجامت

مهمترین مضرات حجامت  این است که در هر جایی و تو سط هر شخصی حجامت نشود .  این روش در طب سنتی به خودی  خود ضرری ندارد ولی چنانچه در مکانی غیر بهداشتی و آلوده انجام شود، مضراتی به همراه خواهد داشت.

اگر در زمان انجام حجامت تدابیر و اصول بهداشت مورد توجه نباشد ،ممکن است بیماری هایی نظیر ایدز و هپاتیت B به فرد منتقل شود.

هم چنین بهتر است انجام حجامت توسط  افراد متخصص انجام شود چرا که ممکن است به علت خراش های پوستی خونریزی یا کم خونی فرد تشدید گردد

از دیگر مضرات حجامت گردن می توان به بروز لخته های خونی و سکته مغزی اشاره داشت . به همین دلیل فرد پس از حجامت نباید دراز بکشد و برای مدت نیم ساعت بایستی فعالیت بدنی مانند دویدن داشته باشد.  این کار از ایجاد لخته های خونی جلوگیری می کند.

فواید حجامت

در مارس ۲۰۱۱ سه بررسی در مورد اثرگذاری بادکش و حجامت انجام شد که در دو مورد از آن‌ها شواهدی از اثربخشی این روش در تسکین درد زمانی که به عنوان مکمل داروهای متعارف استفاده شوند، دیده میشود.

طب سنتی معتقد است که حجامت میتواند موجب درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌های مختلف باشد  و حتی در پیشگیری از بیماری‌ها نیز اثر دارد. این بیماری‌ها شامل چربی بالای خون، دردهای عضلانی، کمردرد، ، سردردهای عصبی و میگرنی، بیماری‌های پوستی شامل آکنه،  ، حساسیت‌های دارویی و  غذایی، آلرژی های فصلی، اعتیاد به مواد مخدر، عوارض بیماری‌های انسدادی در  عروق کرونر، عوارض بعد از یائسگی دردهای قاعدگی و برخی بیماری‌های عفونی، هورمونی و غدد است.

در آزمایش علمی که بر روی ۷۰ بیمار مبتلا به سردردهای مزمن صورت گرفت نتایج نشان داد گروهی از بیماران که عمل حجامت را انجام داده بودند شدت سردرد در آن‌ها حدود ۶۶ درصد در سه ماه بعد از انجام کاهش یافته بود. همچنین بیمارانی که حجامت کرده بودند در روزهای کمتری نسبت به سایر بیماران از عارضه سردرد رنج می‌بردند.  بررسی‌هایی در مورد اثربخشی حجامت بر کمردرد و سردردهای عصبی و میگرنی وجود دارد که نشان می‌دهد این روش بر کاهش اینگونه دردها تأثیر داشته‌است .

سلامتکده طب سنتی صبح امید با کادر متخصص پزشکی و کارشناسان باتجربه یکی از مراکز مجاز حجامت در غرب تهران می باشد که در محیطی کاملاً بهداشتی ، آماده خدمت رسانی به شما سروران و عزیزان می باشد .

انوع حجامت

حجامت انواع مختلفی نظیر حجامت سر ، حجامت کمر ، حجامت ساق ، حجامت نقره و …. که هریک دارای فوایدی هستند

حجامت سر

حجامت جلوی سر ، حجامت هامه (فوق الراس) و حجامت پس سر(قمهده) سه روش حجامت رایج درخصوص حجامت سر میباشند که برای هر یک درمنابع مختلف طب سنتی مزایا و عوارضی بیان گشته است گرچه باید در نظر داشت که اختلاف نظر موجود در منابع مختلف طب سنتی از یک سو و همچنین تشخیص ضرورت آن از سوی دیگر، بیانگر این مطلب است  که نمیتوان بدون در نظر گرفتن شرایط و بدون تشخیص و تجویز پزشک حاذق به صورت خود درمانی اقدام به انجام اینگونه اعمال داشت .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیگر خدمات درمانی ما